De veevoederfabriek van NuScience in Utrecht gaat dicht. Economisch verstandig, maar daarmee verliezen wel 65 mensen hun baan. Iedereen wordt begeleid naar ander werk, als onderdeel van een sociaal plan. Zo ook vijf operators, die hun vak verstaan maar geen opleiding hebben voor het werken in de productie. Zij kozen voor de VAPRO Basisopleiding, waarmee ze alle kans krijgen op de arbeidsmarkt.
Alfonso, Zoran, Camiel, Jack en Addy zitten vastberaden in het leslokaal. Ze willen per se hun Basisopleiding Operator afronden. In maart hoorden ze het nare nieuws: de fabriek in Utrecht (hier maken ze specials, voormengsels van diervoeders) gaat dicht, dus verdwijnen de banen voor deze mannen. Die boodschap komt hard aan, ze werken hier immers al meer dan 10 jaar, met hart en ziel. De pijn wordt verzacht door een sociaal plan, met onder meer de mogelijkheid van een leertraject. VAPRO-docent Wim Lucassen: “Uit de intredetoets bleek dat de meesten qua niveau tussen basisoperator en VAPRO A zitten. Dan ligt het voor de hand hen op te leiden voor VAPRO A, maar dat duurt twee jaar, terwijl er maar één jaar tijd is. Dus werken we nu aan de Basisopleiding, zodat de mannen straks met een diploma de arbeidsmarkt op kunnen.”
VAPRO-docent Wim Lucassen (rechtsachter) met ‘zijn mannen’: Alfonso (midden), Addy (linksachter), Jack (linksvoor), Zoran (rechtsmidden) en Camiel (rechtsvoor)
Kennis opfrissen
Wim geeft de mannen 1 dag in de week les: 4 uur theorie, 2 tot 4 uur begeleiding bij de zelfstudie. Wim: “Ik fris hun technische kennis op, bijvoorbeeld over vaste stof-transport, stuurkringen, mengen en doseren. We bezochten ook de fabriek van Remia – daar werken ze met vloeibare producten, dus andere processen en apparatuur, zoals stoom, regelkleppen en afvalwaterverwerking. Goed dat ze ook dat eens zien! Het geeft ze een breder beeld van het vak operator. Daarmee zeggen we ‘ook voor jullie is dit haalbaar’. Ik wil dat ze snappen waar ze over praten, zodat ze straks bij sollicitaties een goede indruk maken.”
‘Maakt het werk leuker’
We vragen de operators hoe de opleiding bevalt. Zoran steekt meteen van wal: “Ik werk hier al vijftien jaar. Maar ik snap nu pas hóe het werkt. Vroeger wist ik welke knoppen ik moest indrukken, nu begrijp ik de techniek erachter. Dat maakt het werk leuker en ik kan beter storingen oplossen. Dat is ook te danken aan de docent: beter kun je niet hebben, hij legt alles geduldig uit, als het nodig is op drie verschillende manieren, net zo lang tot we het snappen.”
‘Basis Plus’
Alfonso vindt het prettig dat de docent meer kennis geeft dan in de boeken staat: “We krijgen feitelijk een basisopleiding met een flinke plus. Wim behandelt ook onderwerpen uit VAPRO A, zo krijgen we een compleet beeld. Het is niet alleen maar ‘de docent vertelt’. We praten er samen over, maken samen praktijkgerichte opdrachten. Zo leren we van elkaar. Ik ben al aan het solliciteren en word ook regelmatig gebeld door bedrijven. We hebben er vertrouwen in dat we straks allemaal weer aan het werk kunnen.”
Maatwerk op eigen locatie
Raphaël Piontek (directeur locatie Utrecht) dacht meteen aan VAPRO: “Ik ken VAPRO uit mijn tijd bij Dupont en leerde ze kennen als een gedegen, betrouwbare opleider. Toen ik ze belde, deed ik dat met het lood in de schoenen. Was ik te laat? Kunnen ze uit de voeten met mijn strakke deadline? Kunnen ze maatwerk bieden op onze locatie? En kunnen ze overweg met een groep die vrijwel geen geschikte vooropleiding heeft? De mensen van VAPRO konden zich snel inleven in onze organisatie en medewerkers. Het is fantastisch om te zien hoe betrokken ze zich opstelden. Ze kwamen direct met initiatieven om het traject te doen slagen. Zonder account manager Jan Spier en docent Wim Lucassen was dit traject niet gelukt. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor.”
Begeleiding op de werkplek
Raphaël benadruk dat de VAPRO-docent meer geeft dan hij verwachtte: “Wim toont betrokkenheid, motiveert achterblijvers en begeleidt onze mensen óók op de werkplek. Hij geeft onze operators veel mee, waardoor ze makkelijker weer aan de slag kunnen. Cruciaal, want zonder dit leertraject zijn de kansen van deze mannen op de arbeidsmarkt beperkt. Het merendeel zat twintig jaar geleden in de schoolbanken, veel kennis is weggezakt, terwijl de machines steeds geavanceerder worden. Dankzij VAPRO snappen ze nu ook de ‘achterkant’.
Investering met hoog rendement
Raphaël noemt investeren in kennis een must: “We hebben hier overal grafieken hangen – over het proces, kwaliteit en veiligheid bijvoorbeeld. De kennis die ze nu opdoen, maakt ze bewust van dit soort zaken. Wat betekenen die grafieken eigenlijk? En wat is jouw invloed? Daar hebben de mannen nu een antwoord op. Zeker, opleiden kost geld, maar dat is het waard. Ik vroeg de operators hoe het gaat, of ze zich ontwikkelen. Ik kreeg alleen maar enthousiaste reacties en merk dat ze de opleiding leuk vinden. En: het geeft ze zelfvertrouwen, ook privé. Vergeet niet hoe waardevol het is dat een vader nu wél z’n kind kan helpen met rekenen.”
‘Investeren in kennis is een must. Zeker nu de machines steeds geavanceerder worden.’